Skip to main content

Dans, yoga en combinatieprojecten voor basisscholen & naschoolse opvang

In de submenu’s voor de verschillende groepen ziet u een aantal van mijn bestaande projecten op gebied van dans, yoga, schrijfdans en combinaties hiervan. Als u met de cursor over de afbeelding gaat en op “view larger” drukt ziet u een korte beschrijving over het project. Ik heb nog meer projecten in huis en denk ook graag met u mee mocht u een speciale wens hebben wat betreft thema of uitvoering. De lessen duren over het algemeen 45 minuten, voor de bovenbouw iets langer.

Danslessen

De danslessen bestaan  uit een vorm van dansexpressie en spel, waarbij de belevingswereld van het kind centraal staat. Ik gebruik onder andere; prenten, verhaaltjes, liedjes, muziekinstrumenten en divers ander materiaal om op fantasievolle wijze te bewegen en “dansen”. Voor jonge kinderen is dansexpressie bij uitstek geschikt, het gaat om het verkennen van bewegingsmogelijkheden en manieren om je uit te drukken en verhalen te verbeelden zonder dat er speciale “pasjes” of dansjes aan te pas komen. Hierdoor ligt de drempel laag.  Ook maakt het kind kennis met verschillende soorten muziek, vaak muzieksoorten die niet bekend zijn. Buiten het feit dat kleuters veel plezier aan het bewegen en dansen beleven werkt het ook heel stimulerend voor de motorische ontwikkeling, het expressievermogen, de sociale-en taalvaardigheidsontwikkeling en nog veel meer!

Dansyoga en Yoga

In de lessen Dansyoga maken de kinderen op speelse wijze kennis met de combinatie dansexpressie en kinderyoga. De yoga houdingen (asana’s) zijn vaak verpakt in verhalen en spelletjes. Er worden verder ook dans, concentratie, ademhalings en ontspanningsoefeningen gedaan. Veel yogahoudingen hebben dierennamen, zoals “de kat” of “de hond” en dit maakt het voor kinderen extra leuk om te doen. Elke les werken we, net als bij de danslessen met een ander thema. Thema’s zoals de dierentuin, sprookjes, de onderwaterwereld, het oerwoud en ook verhalen en prenten worden gebruikt als inspiratiebron. Bij de dansoefeningen maak ik gebruik van muziek. In dansexpressie heeft elk kind de ruimte zich op zijn eigen manier uit te drukken door beweging naar gelang de opdracht. Door het doen van yoga leren kinderen samenwerken, ze worden leniger, sterker, voelen zich prettiger en kunnen zich beter concentreren. Buiten dat dans en yoga goed voor ze is, is het vooral een uur plezier maken met elkaar. Het is een mooie manier om met kinderen te ontspannen. Er wordt in de lessen altijd rekening gehouden met de mogelijkheden van elk kind individueel en de groep als geheel. In de lessen gaat het niet om het presteren en de techniek maar om de beleving! Bij Dansyoga of yoga projecten kunt u mijn kinderyoga doe, spel en kleurboek; “krul als een cobra” bestellen, met vele tips, oefeningen, spelletjes, kleurplaten en achtergrondinformatie. erg leuk voor kinderen en docenten. Dansen en yoga hebben een grote meerwaarde op school en de opvang.